Agriteach 4.0 – Agrárinformatika a szakképzésben

Agriteach 4.0

A technológiai gyors ütemű fejlődése, a folyamatosan változó gazdasági és társadalmi környezet állandó alkalmazkodást kíván a szakképzés és munkaerőpiac szereplőitől. A mezőgazdaságban is egyre nagyobb teret nyernek a mobiltelefonok, az intelligens eszközök, az érzékelők, a tudáshálózatok – és úgy általában a digitális eszközök, a technológia (farmmenedzsment-rendszerek, GIS applikációk, robotika és automatizálás, nyomonkövetési rendszerek stb.)

Mindez magával hozza új szakterületek, új munkakörök megjelenését is. Már nem csupán agrármérnökökre vagy informatikusokra van szükség, hanem a kettő metszetére is.

Minderre a mezőgazdasági oktatásnak gyorsan kell reagálnia. A tanulóközpontú módszerek oktatásban, valamint a digitális készségek és eszközök használata a mezőgazdasági szektorban ráadásul több fiatalt motiválhatnak és vonzhatnak a mezőgazdaságba. Az Agriteach 4.0 projekt, amelyben partnerként vettünk részt, ehhez kívánt segítséget nyújtani. 

A projekt integrálja a korábbi sikeres Leonardo projekt (Tenegen) hálózatba szervezett tanulási módszertanát különböző innovatív, tanulóközpontú módszerekkel, mint például a kreatív tanterem és a fordított osztályterem. A korábbi LdV projektben alkalmazott tanulási környezet és tanítási modell összhangban van az Oktatás és képzés 2020 keretrendszer pedagógiai innovációival, amelyek a 21. századi készségek, a kreativitás, valamint a diákok digitális és vállalkozói készségeinek fejlesztésére összpontosítanak.

A projekt célja egy ingyenesen elérhető, online, hálózatos együttműködésen alapuló képzés létrehozása volt. A képzés „Agrárinformatikai ismeretek oktatása az agrár-szakképzésben” címmel valósult meg, és ma már bárki számára elérhető ingyenes e-learning kurzus és letölthető könyv formájában.

A képzés moduljai:

  1. 21. századi oktatás
  2. Európai stratégiák és kezdeményezések
  3. Digitalizáció a mezőgazdaságban

A tananyagot a projekt mindkét célországában (Magyarország, Macedónia) tesztelték a középiskolai tanárok egy online próbaképzés során. Magyarországon 51, Macedóniában pedig 16 fő végezte el sikeresen a kurzust.