Digitális eszközhasználat az életminőség fenntartásában az idősgondozásban – online képzés

A képzésen a résztvevők megismerik azokat korszerű informatikai eszközöket és szolgáltatásokat, amelyek egyrészt segítenek az idős felnőttek körüli feladatokban, másrészt javítják a gondozottak életminőségét.

Ezt a képzést azoknak ajánljuk, akik hivatásuknál fogva vagy magánemberként gondoznak idős embereket. A képzés hasznos a szociális szakmákat tanuló diákoknak, gyakorló szociális gondozóknak, a hosszú távú idősgondozásba bevont informális gondozóknak és családtagoknak, esetleg rokon szakterületeken nyugdíjba vonult aktív és munkaképes („fiatal”) időseknek, például nyugdíjas pedagógusoknak, nyugdíjas informatikusoknak.

Görgessen le a részletes tematikáért és a további tudnivalókért!

Laptopot és mikrofonos fejhallgatót használó idős férfi

Miért van erre szükség?

Az idősödő társadalmak az EU-országok számára a XXI. század legnagyobb kihívását jelentik, amelyre nemcsak az egészségügyi és szociális ellátó rendszereknek, hanem csaknem minden szektornak, köztük az oktatásnak és a szakképzésnek is reagálnia kell.

Az (állami) szociális gondozó intézmények egyre kevésbé tudják (magukra) vállalni, hogy a XXI. század igényeinek megfelelő ellátást biztosítsák (a gondozottakat saját intézményükben kezeljék).

...Mutass többet

Miért van erre szükség?

Az idősödő társadalmak az EU-országok számára a XXI. század legnagyobb kihívását jelentik, amelyre nemcsak az egészségügyi és szociális ellátó rendszereknek, hanem csaknem minden szektornak, köztük az oktatásnak és a szakképzésnek is reagálnia kell.

Az (állami) szociális gondozó intézmények egyre kevésbé tudják (magukra) vállalni, hogy a XXI. század igényeinek megfelelő ellátást biztosítsák (a gondozottakat saját intézményükben kezeljék).

A szociális terület módszertani szemléletváltása (személyre szabott ellátás, segítségnyújtás), a növekvő társadalmi igény az aktív életforma fenntartására megnövelte a decentralizált, otthoni ápolást segítő munka jelentőségét, és egyre fontosabb az egyedi, otthoni, technológiák által is támogatott testi-lelki gondozás, az inter- és intragenerációs kommunikáció megszervezése, az önsegítő hálózatok létrehozása és működtetése. 

A kurzus a Grandis XXI. Erasmus+ projekt eredményein alapul. A projekt célja az volt, hogy megszülessen egy gyakorlatorientált, modulrendszerű, kompetenciaalapú továbbképzési program (tematika és tananyag), amely a résztvevőket felkészíti az idős emberek otthonába telepített, életfunkciók megfigyelésére, riasztásra alkalmas okoseszközök és az önálló életvitelt elősegítő, interneten keresztüli kapcsolatteremtést, kommunikációt, tanulást támogató IKT-rendszerek hatékony alkalmazására.

Read less

Képzési forma

Távoktatás, internetes távoktatási keretrendszerben, tutori támogatással megvalósuló képzés, körülbelül 30 kontaktórának megfelelő, heti 6-7 óra időráfordítással akár 4-6 hét alatt elvégezhető kurzus.  

Kezdés

A tanfolyam díjának beérkezését követő munkanapon

Ütemezés

Saját időbeosztás szerint. A tanfolyam elvégzésére 3 hónap áll rendelkezésre. Ezt követően további 3 hónapig hozzáférést biztosítunk a kurzus teljes anyagához.

A képzés díja

35 000 Ft, ami tartalmazza a részfeladatok értékelését, sikeres teljesítés esetén a tanúsítvány kiállítását, valamint hozzáférést a teljes tananyaghoz 6 hónapon keresztül.

Részvételi feltételek

A képzés célcsoportja szociális szakmákban szakképzésben tanuló diákok, gyakorló szociális gondozók, a hosszú távú idősgondozásba bevont informális gondozók és családtagok esetleg
rokon szakterületeken nyugdíjba vonult aktív és munkaképes („fiatal”) idősek, például nyugdíjas pedagógusok, nyugdíjas informatikusok.

A képzésbe való becsatlakozásnak nem feltétele szakmai végzettség és/vagy gyakorlat megléte.

A képzés célja

Olyan korszerű informatikai eszközök és szolgáltatások megismertetése és gyakorlása a képzésben résztvevőkkel, melyek általában az emberek valamint idősödő felnőttek körüli tevékenységekben, feladatokban nyújthatnak segítséget és javítani tudják a személyek életminőségét.

Tematika

1. Tananyagegység: Digitális készségek

     1. Információ és adatkezelés

          1.1 Böngészés, keresés és információ szűrése

          1.2 Információk értékelése

          1.3 Információk tárolása és visszanyerése

     2. Kommunikáció és együttműködés

          2.1 Technológia segítségével végzett interakció

          2.2 Információk és tartalmak megosztása

          2.3 Online állampolgárság gyakorlása

          2.4 Digitális csatornákon keresztül folytatott együttműködés

          2.5 Netikett

          2.6 Digitális személyazonosság kezelése

     3. Tartalomkészítés

          3.1 Tartalomfejlesztés

          3.2 Tartalmak integrálása és átdolgozása

          3.3 Szerzői jogok és licenszszabályok

     4. Biztonság

          4.1 Digitális eszközök védelme

          4.2 Adatok és digitális személyazonosság védelme

          4.3 Egészségvédelem

2. Tananyagegység: Aktív idősödés

 • Demográfiai változások

 • Aktív idősödés

 • Milyennek látjuk az időseket?

 • Gondoskodás a gondozókról

3. Tananyagegység: Technológiák

 • Az emberek személyi biztonságát segítő legfontosabb eszközök.

 • Kommunikáció területén alkalmazható legfontosabb eszközök.

 • Egészség megőrzést, személyes jólétet támogató legfontosabb eszközök.

 • Tanulást, szórakozást támogató legfontosabb eszközök, szolgáltatások.

4. Tananyagegység: Virtuális közösségek

 • Alapvető emberi szükségletek- valahova tartozás szükséglete

 • A közösségi média szerepe az idősödés folyamatában, előítéletek 

 • Online kommunikációs eszközök, technológiák alkalmazása a kapcsolatok kialakításában, fenntartásában.

Tananyagok

A tananyaghoz egy távoktatási felületen biztosítunk hozzáférést

Tanúsítvány

A képzésben résztvevők a modulok végén egy-egy feladatot oldanak meg.
A képzés végén a résztvevők részére tanúsítványt állítunk ki, amennyiben minden modulzáró feladatot minimum 51% eredménnyel teljesítettek.

Kedvezmények

Csoportos jelentkezés esetén (min. 5 fő) 10% kedvezményt biztosítunk.