WAMDIA: a digitális információ akadálymentesítése

project logoA WAMDIA (We All Make Digital Information Accessible) projekt célja az, hogy megváltoztassa a hétköznapi felhasználók gondolkodását a digitális információ akadálymentesítésével kapcsolatban. Ugyanis mindannyian hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a digitális információ mindenki számára hozzáférhető legyen, függetlenül attól, hogy milyen fogyatékossága, betegsége van, milyen eszközt használ a böngészésre, mennyire ért az informatikához vagy hogy milyen korú.

Az IKT-felhasználók ugyanis jellemzően úgy gondolják, a digitális akadálymentesítés kizárólag a weboldalakat és mobilalkalmazásokat fejlesztő szakemberek feladata. Pedig valójában mindenki hozzájárulhat ahhoz, hogy a digitális információ hozzáférhető legyen azáltal, hogy az elkészített és közös használatra szánt fájlokat (pl. szövegszerkesztőben készült dokumentumokat, prezentációkat vagy pdf anyagokat) akadálymentesíti.

A legjobb, akadálymentesített weboldalnak sincs értelme akkor, ha van rajta akár egy olyan feltöltött fájl is ami nem hozzáférhető, így a weboldalak tartalomkészítőinek, tartalomszerkesztőinek, tartalomkezelőinek is sok a feladata a tartalomfeltöltés során.

A webes alkalmazások, weboldalak akadálymentesítése nem csak a fogyatékos emberek miatt szükséges – valójában a felhasználóknak sokkal szélesebb köre számára hasznos.

A WAMDIA nemcsak szeretné megváltoztatni az IKT felhasználóknak ezen hagyományos felfogását, hanem fel is készít az akadálymentesítési tevékenységekre, olyan egyszerű technikák megtanításával, amelyeket alapvető digitális készségek birtokában bárki a mindennapi életében is képes alkalmazni.

 

Célcsoportok

  • Közalkalmazottak és cégvezetők;
  • Nem-informatikai szakirányban szakképzésben, felsőoktatásban tanító tanárok, tanuló diákok;
  • Kis- és középvállalkozások vezetői, alkalmazottai.

Célok

  • A digitális akadálymentesítés és az FPIEP tanulmányozása a partnerországokban;
  • A digitális akadálymentesítésre vonatkozó tudatosság és képzési stratégia fejlesztése a kerettantervekben az eredmények jövőbeli fenntarthatósága érdekében;
  • Tudatosság és tananyagok fejlesztése a digitális akadálymentesítésről, és közreadása ingyenesen, nyílt tananyagforrásként (angolul Open Educational Resource: OER), akadálymentesen, több nyelven, más országok számára könnyen transzferálható formában.

Projektadatok

WAMDIA - We All Make Digital Information Accessible Erasmus+ KA-2 projekt: 2017-1-ES01-KA202-038673

Időtartam: 2017. október – 2019. szeptember

Koordinátor: University of Alcalá (Spanyolország)

Partnerek: iTStudy Kft. (Magyarország), PRISM (Olaszország), DMC-Metrix (Írország), Grupo Caip Doc-It (Spanyolország), SMEBox (Svédország), Consejería de Economía, Empleo y Hacienda. DG De Formación. Com. de Madrid (Spanyolország), SZÁMALK-Szalézi Szakgimnázium (Magyarország)

Az Európai Unió Erasmus+ programjának társfinanszírozásával