Előnézet

Informatív és motiváló volt a Reacti-VET utolsó rendezvénye

2021. február 18-án online, a Zoomon tartottuk a Reacti-VET (Tanárok a reaktív és reszponzív szakképzésért) projektünk utolsó hazai rendezvényét. Az eseményen elsősorban szakképzési vezetők, tanárok, diákok, oktatási szakértők és tanácsadók - mintegy 70 fő – vettek részt.

Vendég előadónk, Jankó Tamás, a Digitális Szakképzési és Felnőttképzési Módszertani Központ vezetője A munka jövője – 2030 címmel tartott előadást, amelyben meghökkentő adatokon keresztül mutatta be a közeljövő munkatrendjeit. 

Elmondta például, hogy 

  • A technológiai fejlesztések miatt a dolgozók számának csökkentését tervezi a vállalatok 43%-a, szerződéses alvállalkozókat, munkaerő-kölcsönzést kíván igénybe venni további 41%, a fejlett technológiák átvétele miatt pedig a vállalatok 34%-a kíván új munkaerőt felvenni. 
  • 2025-re a gépek 85 millió munkahelyet vesznek át, és 97 millió új munkakör jön létre a gépek, emberek és algoritmusok együttműködésében végrehajtható, új típusú feladatok elvégzésére.
  • A munkaerőpiacon elvárt kompetenciák –  kritikai gondolkozás, elemzés, probléma megoldás, aktív tanulás, ellenálló képesség mentális téren, stressztűrés, rugalmasság – hiánya továbbra is magas lesz a következő öt év során. 
  • A vállalatvezetők 84%-a kívánja elérni a munkafolyamatok további digitalizációját, beleértve a digitálisan megoldott távmunkát, amely tartósan érintheti a munkavállalók 44%-át.

A rendezvényen videófelvételeken és élő prezentációkban mutatkozott be a projekt utolsó szakaszában elvégzett 7 kísérlet. Ezekben a kísérletekben munkáltatók kitűztek egy-egy projektfeladatot, majd a tanárokkal együtt közreműködve kialakították a minikurzust, ami ahhoz kellett, hogy a feladat elvégzéséhez szükséges, a tananyagból hiányzó ismereteket, készségeket megszerezzék a diákok. 

A projektcsapatok bemutatóiban nemcsak tanárokat láthattunk és hallhattunk, hanem a diákokat és a cég képviselőit is, akik beszéltek a projektfeladatról, a ráképző minikurzusról és a kísérletben szerzett tapasztalataikról.

Informatív és motiváló eseménynek lehettünk részesei: a részt vevő szakképző iskolák bebizonyították, hogy a Reacti-VET módszertan összhangban van a Szakképzés 4.0 stratégiával és a konzorcium által kidolgozott módszertan szélesebb kontextusban is sikerrel alkalmazható.