Online oktatás és internetbiztonság 1. rész

Az online oktatás elkerülhetetlenül ráirányítja a figyelmünket a biztonságos internetezéssel kapcsolatos kérdésekre. Tanárként nem árt tisztában lennünk néhány fontos védelmi szabállyal, amit a tanulóinknak is megtaníthatunk, de legalábbis jó példát mutathatunk arra, hogyan lehet megvédeni személyes adatainkat, magánszféránkat, mit jelent a megfelelő online magatartás, és hogyan őrizzük meg testi és lelki egészségünket a számítógép használata közben.

Lássunk néhány tudnivalót ezek közül!

Ma a digitális környezetben sokféle kockázat és veszély fenyeget. Sőt, újabb és újabb veszélyek merülnek fel, amelyekkel szembe kell néznünk.

Az alábbi lista a napjainkban legismertebbeket és legelterjedtebbeket tartalmazza.

Rosszindulatú programok

Vírus: rosszindulatú futtatható kód, amely más futtatható fájlokhoz van csatolva és általában helyettesíti azokat. A készülék megfertőzéséhez az kell, hogy valaki megpróbálja futtatni a programot.

Féreg: emberi beavatkozás nélkül sokszorozódik, kihasználva a biztonsági réseket. Nem változtatja meg a programokat, de mivel a RAM memóriában van, gyorsan másolódik át az egyik számítógépről a másikra, és lelassítja a hálózatot, valamint a csatlakoztatott eszközöket.

Trójai programok: legális szoftvernek álcázva rosszindulatú tevékenységet végeznek, hogy a támadó távolról hozzáférjen a fertőzött számítógéphez.

Zsaroló programok: olyan programok, amelyek blokkolják a számítógéphez való hozzáférést addig, amíg váltságdíjat nem fizetünk. Általában féregként (sebezhetőség kiaknázása) vagy trójai programként (letöltött fájl) terjednek.

Adathalászatnak nevezzük, amikor valósnak tűnő email címről olyan tartalmú levél érkezik, amiben közölnek egy  "jó hírt" - például, hogy a címzett örökölt egy ismeretlen rokonától - és ennek kapcsán bizonyos adataink, elsősorban számlaszámunk megadását kéri. Hogy az így megkapott személyes adatokkal milyen visszaéléseket lehet elkövetni, arról az alábbi videó mutat be példát.

Kémprogram (rootkit): Az operációs rendszert módosító szoftver, amely hátsó ajtót hoz létre, hogy lehetővé tegye a készülékben az adminisztrátori jogosultságokhoz való hozzáférést, és közben állandóan rejtve marad a felhasználó elől.

Bot: olyan szoftver, amely automatikusan ismétlődő műveleteket hajt végre, és rosszindulatú műveletek, például szolgáltatás-megtagadási támadások végrehajtására használható.

Emailes támadások

Kéretlen levelek (spam): az interneten küldött kéretlen üzenetek, amelyek reklámozás, adathalászat, rosszindulatú programok terjesztése stb. céljából készülnek.

Adathalászat (phishing): legálisnak álcázott csaló emailek.

Böngészőveszélyek

Kémprogramok (spyware): kémkedés a felhasználó után.

Kéretlen reklámprogramok (adware): hirdetéseket továbbítanak (általában kémprogramokkal).

Scareware: meggyőzi a felhasználót, hogy félelemből egy konkrét cselekvést végezzen.

 

Hogyan védekezhetünk? 

A legfontosabb, hogy éljünk azokkal a védelmi lehetőségekkel, amelyeket a szolgáltatók ajánlanak. Legyen tűzfalunk, telepítsünk naponta frissülő vírusirtó programot, és az egyes interneten használt profiljainkhoz, postafiókjainkhoz adjunk meg "erős", vagyis idegenek számára nem egyértelműen ránk utaló jelszavakat. Igen, minden regisztrációhoz másikat, ha egy mód van rá, hiszen ha ugyanazt használjuk, egyszerre törhetik fel az összes profilunkat. Ügyeljünk rá, hogy ne használjuk a jelszóban például a születési dátumunkat, a gyerekünk nevét, hiszen ezek a közösségi média oldalainkról könnyen megszerezhetők! 

A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy vigyázzunk az új programok telepítésével, főleg azokkal, amelyek ingyenesek, és csak megbízható forrásból származó szoftvert töltsünk le a gépünkre.

Szintén elengedhetetlen, hogy az emailen, vagy a közösségi médiában érkező üzenetekkel szemben legyünk kissé "gyanakvóak", hiszen az esetek többségében a feladó címe, a csatolmány elnevezése jól mutatja, hogy ezek nem valós postafiókok és küldemények. Ha ez mégsem lenne elég, a levél tartalma is utalhat rá, hogy csalásról van szó, ne higgyük tehát el azonnal, hogy nagy összeget nyertünk, örököltünk, bármennyire is szeretnénk, ha megtörténne. A csalók sajnos ismerik az emberi gyengeségeket, és éppen ezeket használják ki...