Előnézet

Segítség az időseknek a veszélyhelyzetben: Grandis XXI

Partnercégünk, a Prompt-H Kft. – nemrégiben a Tempus Közalapítvány nívódíjával jutalmazott – Grandis XXI Erasmus+ projektjének témája azok a technológiák, amelyeknek köszönhetően az idősek független életvitelt folytathatnak, amelyek megnövelik a biztonságérzetüket, és lehetőséget teremtenek arra, hogy a közösségnek is aktív tagjai maradjanak. 

Ilyen technológiák például:

  • érzékelők bizonyos életfunkciók figyelemmel kíséréséhez,
  • észlelő-, jelzőberendezések kiugró események, történések észlelésére, segélyhívásra,
  • kommunikációs eszközök konzultációhoz, kapcsolattartáshoz, interneten keresztüli beszélgetéshez, videotelefonáláshoz,
  • okostelefon-alkalmazások – az egészségi állapot karbantartására figyelmeztető, emlékeztető funkciókat kínáló, mobiltelefonon futó applikációk,
  • internetre kapcsolódó, speciális eszközök, életfunkciókra vonatkozó adatok (vérnyomás, EKG stb.) tárolására, egészségügyi szakemberekhez való továbbítására.

Az androidos telefonokra lehet ún. special launchert telepíteni, amellyel meg tudjuk változtatni a nyitó képernyő kinézetét, pl. kihelyezhetjük a leggyakrabban használt ikonokat, amelyeknek a mérete nagyobb a megszokottnál, így az idősek is könnyen tudják kezelni. Ilyen  alkalmazás például a Play Áruházból ingyenesen letölthető Simple Launcher.

Vannak kifejezetten időseknek tervezett készülékek is. Ilyen például a svéd fejlesztésű, Android 7.0 operációs rendszerrel működő Doro 8040 okostelefon. Ez a telefon bekapcsoláskor magyar nyelvű tájékoztatóval segít a tulajdonosának megismerkedni a készülék használatával. Az előlapon a gombok a szokásosnál nagyobb méretűek, és hátlapon segélykérő gomb található. A vészhelyzeti információkon belül elmenthetők olyan adatok, mint pl. a vércsoport, allergének stb., valamint a vészhelyzetben értesítendő személyek elérhetőségei. A készüléken egy helyről, könnyen elérhetők az idősek számára fontos, legalapvetőbb funkciók, mint a telefonhívás, az üzenetküldés, a fényképezőgép és a böngésző.