Segítség az időseknek a veszélyhelyzetben

Partnercégünk, a Prompt-H Kft. nemrégiben a Tempus Közalapítvány nívódíját elnyert Erasmus+ projektjének, a Grandis XXI -nek jóvoltából olyan hasznos, az önálló életvitelt "segítő technológiát" alkalmazhatunk, amely megkönnyíti, hogy  az idősek független életvitelt folytassanak saját otthonukba, megnöveli a biztonságérzetüket és lehetőséget biztosít arra, hogy társadalmilag is a közösség aktív tagjai maradjanak. Ilyenek például:

  • Érzékelők - bizonyos életfunkciók figyelemmel kíséréséhez
  • Észlelő, jelző berendezések - kiugró események, történések észlelésére, segélyhívásra
  • Kommunikációs eszközök - konzultációhoz, kapcsolattartáshoz, interneten keresztüli beszélgetéshez, videótelefonáláshoz
  • Okostelefon-alkalmazások - az egészségi állapot karbantartására figyelmeztető, emlékeztető funkciókat kínáló, a mobil telefonon futó applikációk, amelyeket manapság röviden "app"-oknak neveznek.
  • Internet kapcsolattal rendelkező speciális eszközök - életfunkciókra vonatkozó mért adatok (vérnyomás, EKG, stb.) tárolása, egészségügyi szakemberek felé történő továbbítására.

Mivel a legtöbb időskorú rendelkezik ma már okostelefonnal, két olyan lehetőséget ajánlunk a családtagjaik figyelmébe, amelyek egyszerűvé teszik a legfontosabb funkciók használatát a számukra.

Telefon képernyőjének testreszabása

Androidos telefonok esetében lehetőségünk van a készülékre ún. special launcher-t telepíteni, aminek segítségével meg tudjuk változtatni a nyitó képernyő kinézetét, pl. kihelyezhetjük a leggyakrabban használt ikonokat, melyek mérete is nagyobb a megszokottnál, így könnyen kezelhető az idősek által is. Egy ilyen  alkalmazás például a Play áruházból ingyenesen letölthető Simple Launcher.

Kifejezetten időseknek tervezett készülékek

A Doro 8040 egy svéd fejlesztésű, Android 7.0 operációs rendszerrel működő okostelefon, kifejezetten időseknek fejlesztve. Miben más ez mint egy átlagos okostelefon? Miért ajánlható azoknak az időseknek, akik használnak ugyan mobilt, de az okostelefontól idegenkednek? 

A bekapcsoláskor magyar nyelvű tájékoztató segít a tulajdonosának megismerkedni a készülék használatával. Az előlapon a gombok a szokásosnál nagyobb méretűek, és hátlapon segélykérő gomb. A Vészhelyzet információkon belül elmenthetők olyan adatok, mint pl. a vércsoport, allergének, stb. valamint a vészhelyzetben értesítendő személyek elérhetőségei.

A készüléken egy helyről, könnyen elérhetők az idősek számára fontos, legalapvetőbb funkciók, mint a telefonhívás, az üzenetküldés, a fényképezőgép és az internet böngésző.

A számukra tervezett egyszerűen használható készülék, vagy a telefon testreszabása jelentősen megkönnyíti az idősek kommunikációját, ami különösen fontos a járvány miatti elszigeteltség érzése ellen.