Mit tesznek a járvány terjedése ellen az iskolákban?

Csak a szünidő utolsó napjaira dőlt el véglegesen: személyes lesz az oktatás, de az intézményeknek biztosítaniuk kell a tanulók maximális védettségét. Hogy hogyan? Erre vonatkozóan találtunk néhány ötletet.

Van olyan fővárosi oktatási intézmény, amelyik reggel 8 óra helyett 8.30-ra csúsztatja az iskolakezdés idejét. Ezzel azt szeretnék megakadályozni, hogy a tanulók a reggeli csúcsidőben utazzanak a zsúfolt tömegközlekedési eszközökön, és esetleg emiatt fertőződjenek meg.

A központilag megszabott irányelvek szerint az osztályokat minél inkább el kell különíteni egymástól. Így a szünetekben a közös udvart az osztályok felváltva, vagy ha az udvar mérete megengedi, kijelölt részekre osztva használhatják a gyerekek.

A biztonság érdekében bevezetett elkülönítésre szükség van az ebédeltetéskor is. Ésszerűen több turnusban, időintervallumokra osztva látogathatják az iskolai ebédlőket a tanulók, ami valószínűleg megnyújtja az ebédeltetés idejét és az esetleges délutáni foglalkozások is később kezdődnek majd.

Az egyes osztályokban nem kötelező, és nem is lenne életszerű egymástól másfél méteres távolságra ültetni a diákokat, és a védőmaszk viselése sem előírás egyelőre. A kézfertőtlenítő megléte és használata viszont elengedhetetlen lesz.