Letölthető kézikönyv a szakképzési intézmények EQAVET-hez illeszkedő minőségirányítási rendszerének kidolgozásához

A szakképzés megújításának egyik kulcseleme az egységes, folyamatorientált minőségirányítási rendszer (MIR) bevezetése, amely illeszkedik az EQAVET – az Európai Unió által 2009-ben kidolgozott Európai Szakképzési Minőségbiztosítási Referencia Keretrendszer – ajánlásaihoz.

Az ilyen intézményi minőségirányítási rendszerek kidolgozásához ad gyakorlati segítséget az Európai Szakképzésfejlesztési Központ (CEDEFOP) által kiadott kézikönyv, amelynek interaktív változatát a CEDEFOP hozzájárulásával az oktatóközpontunk által koordinált OpenQAsS Erasmus+ projekt konzorciumi partnerei dolgozták ki magyar, spanyol és olasz nyelven 2018-ban, és tették közzé mindenki számára ingyenesen.

Töltse le a könyvet PDF-ben!

A kézikönyvet azoknak az intézményvezetőknek és szakképzésben dolgozó pedagógusoknak ajánljuk, akik olyan minőségirányítási rendszert akarnak működtetni, amely nem a papírmunkát és adminisztrációt szaporítja, hanem valódi segítséget jelent az intézmény folyamatos fejlesztésében, a szervezeti  minőségkultúra kialakításában.

A kézikönyv gyakorlati útmutatásai a minőségfejlesztés PDCA-ciklusára épülnek (Tervezés – Plan, Megvalósítás – Do, Értékelés – Check, Beavatkozás – Act), amely az EQAVET ajánláshoz illeszkedő minőségmenedzsment rendszer (MIR) alapja. 

MIR

Forrás: CEDEFOP kézikönyv

A könyvet haszonnal forgathatják azok az intézményvezetők és pedagógusok, akik olyan, az EQAVET rendszerhez illeszkedő, gyakorlati szemléletű minőségirányítási rendszert szeretnének kidolgozni, amely a belső folyamatok megtervezésével, irányításával és ellenőrzésével, a szervezeti szintű minőségkultúra kialakításával segíti az oktatás minőségének folyamatos javítását.

MIR

Forrás: CEDEFOP kézikönyv

A kézikönyv tanulmányozását egy online minőségügyi szótár, jegyzetelési lehetőség és néhány rövid tesztkérdés is segíti, de jegyzetelésre csak regisztráció és belépés után van lehetőség.

Kapcsolódás a Szakképzés 4.0 stratégiához (26. beavatkozás – Egységes minőségirányítási rendszer bevezetése és működtetése, 81. oldal), lásd még: A szakképzésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 12/2020. (II. 7.) Korm. rendelet, 47. § (1) bekezdés.